GIMNASTICA RESPIRATORIE
IN AFECTIUNI ALE COLOANEI SAU DEFORMARI ALE TORACELUI

de Alina Enache
fiziokinetoterapeut

Orice formă de alterare a structurii trunchiului poate duce la tulburarea respirației, dar și la o ventilație deficitară care se va răsfrânge asupra posturii.

Este bine ca şedintele individuale de kinetoterapie în afectiuni ale coloanei sau deformari ale toracelui să fie precedate de practica unor exercitii de gimnastică respiratorie.

O respiratie corectă nu se poate concepe decât dintr-o pozitie relaxată, care nu provoacă contractii musculare. Atunci când sunt efectuate exerciții de recuperare medicală specifice afectiunilor coloanei vertebrale sau deformărilor toracice este necesară o respiratie corectă, repirație care nu se poate concepe decât dintr-o pozitie relaxată, care nu provoacă contracții musculare.

Recomăndam ca sedintele de recuperare medicală sa aiba loc loc zilnic, timp de minimum 2 săptămâni.

Obiective:

  • prevenirea şi corectarea atitudinilor viciose de la nivelul coloanei vertebrale, centurii scapulo – humerale şi a hemitoracelui;
  • menajarea articulatiilor intervertebrale şi costovertebrale cu mentinerea în limite fiziologice a mobilitătii acestora;
  • asigurarea unui sincronism între actiunile muşchilor inspiratori şi expiratori prin reeducarea echilibrată a acestora;
  • adaptarea sistemului respirator la posibilitătile fiecărui pacient;
  • protejarea zonelor afectate prin dirijrea conştientă a coloanei de aer spre zonele integre, folosind exercitii respiratorii localizate.

Indicatii

Aplicarea acestor exercitii are următoarele indicatii:

  • majoritatea mişcărilor trebuie executate în ritmul respiratiei.
  • după 3-4 exercitii urmează pauza în care se accentuează mişcările respiratorii prin inspiratii profunde urmate prin expiratii fortate. Pauza se face, dacă este nevoie, după fiecare mişcare care se execută într-un ritm mai sustinut şi care solicită mai intens organismul.
  • la sfârşitul şedintei de gimnastică exercitiile de respiratie au ca scop relaxarea organismului şi reglarea respiratiei.
  • în timpul executiei se urmăreşte ca în extensia trunchiului să se inspire profund, iar în flexie să se expire fortat. Aceste pozitii favorizează, prin mărirea şi micşorarea diametrelor cutiei toracice, cele doua faze ale respiratiei.
  • în afară de mişcările trunchiului, exercitiile de amplă respiratie se mai asociază şi cu mişcările membrelor. Astfel: când, bratele se ridică sus, se duc în spate prin lateral sau se rotesc înafară, se accentuează inspiratia; când bratele se lasă în jos, se apropie în fată şi se rotesc înăutru, se accentuează expiratia; când picioarele se aduc pe bazin se expiră şi când se întind se inspiră.

Exercitii

Pentru ca exercitiile de respiratie să aibă drept efect mărirea amplitudinii mişcării respiratorii este necesar să se pornească din pozitii care să asigure o corectare cât mai bună a coloanei vertebrale în segmentele sale cervical, dorsal şi lombar, precum şi o pozitie corectă a umerilor.

Este recomandat să nu se execute serii mai mari de cât 3-5 respiratii ample.

Pentru fortificarea musculaturii extensoare şi destinderea musculaturii flexoare a coloanei vertebrale, respectiv pentru a evita atrofiile şi contracturile musculare se recomandă exercitiile "în lant" care să antreneze întreg corpul şi extremitătile.

Exercitii pregatitoare

Pacientul se va aşeza pe salteaua de gimnastică cu trunchiul flectat în forma de seceră, cerând pacientului ca, după inspiratii adânci, să mărească flexia trunchiului. În felul acesta urmărim lărgirea spatiilor intercostale.

Din pozitia şezând pe taburet sau din picioare, pacientul va executa flexiuni laterale ale trunchiului pentru antrenarea la mişcare a întregii coloane vertebrale.

Exercitii Globale

Exercitiul 1: mers uşor, o tură de sală.
Exercitiul 2: mers relaxat cu ducerea membrelor superioare înainte şi sus cu inspiratie, revenire cu expiratie.
Exercitiul 3: mers cu un baston tinut sub axile şi cu coatele flectate.
Exercitiul 4: mers cu scuturarea membrelor superioare şi membrelor inferioare.
Exercitiul 5: mers relaxat cu ducerea membrelor superioare lateral la nivelul umerilor cu inspir, aducerea bratelor cu expir.

Exercitii de gimnastica respiratorie

Se poate actiona asupra respiratiei prin două categorii de exercitii:

  1. Exercitii dinamice ritmice ale diferitelor grupe musculare care măresc necesitatea de oxigen a organismului şi intensifică respiratia pe calea mecanismelor reglatorii neuro-umorală. Antrenarea inspiratiei prin exercitii dinamice contribuie la îmbunătătirea conditiei fizice generale a organismului. Dar pentru ca mişcările respiratorii să se desfăşoare în mod corespunzător în timpul unor astfel de exercitii, este necesară o mobilitate bună a cutiei toracice şi o dezvoltare bună a muşchilor respiratori.
  2. Exercitii voluntare de gimnastică respiratorie dirijate către educarea sau corectarea mecanicei respiratorii, fără ca intesificarea ei să fie impusă de creşterea necesitătii de oxigen. Pentru atingerea acestor obiective este necesar ca exercitiile de respiratie să fie executate în pozitii corespunzatoare.

Pentru ca exercitiile de respiratie să aibă drept efect mărirea amplitudinii mişcării respiratorii este necesar să se pornească din pozitii care să asigure o corectare cât mai bună a coloanei vertebrale în segmentele sale cervical, dorsal şi lombar, precum şi o pozitie corectă a umerilor.

Pentru aceste exercitii de gimnastică respiratorie este recomandat să nu se execute serii mai mari de cât 3-5 respiratii ample.

Exercitii din decubit dorsal (corp întins pe saltea, pe spate)

Exercitiul 1

din decubit dorsal, cu genunchii flectati, membrele superioare pe lângă corp, cu un săculet de nisip pe abdomen, se execută un inspir profund concomitent cu bombarea abdomenului.

MedCare

Exercitiul 2

din decubit dorsal, cu genunchii îndoiti, se inspiră adânc pe nas, controlând mişcarea din piept, abdomenul rămâne nemişcat, iar la expir se execută o presiune cu mâinile la nivelul cutiei toracice.

MedCare

Exercitiul 3

din decubit dorsal , cu genunchii flectati, cu o minge medicinală (1-5 kg) tinută în mâini, se inspiră profund şi se bombează abdomenul concomitent cu ducerea mingii sus, apoi se expiră prelungit şi se aşeză mingea pe abdomen.

MedCare
MedCare

Exercitii din pozitia asezat

Exercitiul 4

şezând pe un scaun, cu mâinile plasate pe părţile inferioare ale coastelor, pe expir se va apăsa pe părţile inferioare ale coastelor, ca şi cum aţi vrea să le apropiaţi, iar pe inspir se relaxează.

Exercitiul 5

şezând pe un scaun, cu bastonul sprijinit pe genunchii, se inspiră profund o dată cu ridicarea bastonului, apoi reveniti pe expir.

MedCare
MedCare
MedCare

Exercitii din ortostatism (in picioare)

Exercitiul 6

in picioare, cu un baston în mâinii, se efectuează flexia trunchiului, ducându-se bastonul în jos, în timp ce se expiră, apoi se efectuează extensia trunchiului, ducându-se bastonul sus, deasupra capului, cu inspir.

MedCare
MedCare

Atentionari

Trebuie tinut cont de unele efecte nedorite ale gimnasticii respiratorii, ca de exemplu senzatia de ametială care poate să apară după executarea succesivă a mai multor respiratii ample care duce la hiperventilatie pulmonară. De aceea, este recomandabil să nu se execute serii mai mari de cât 3-5 respiratii ample.

Blocarea respiratiei pe care pacientii sunt tentati să o realizeze în unele eforturi ale membrelor superioare sau ale membrelor inferioare pentru ca membrele să îşi ia punct de sprijin pe torace sau pe bazin, poate să producă de asemenea fenomene nedorite. În astfel de exercitii, executate cu blocarea respiratiei, se produce o creştere a presiunii intratoracice şi intracraniene, care poate stânjeni circulatia, mai ales dacă durata exercitiilor se prelungeşte 3-5 secunde. De aceea se recomandă că astfel de exercitii să fie coordonate cu respiratia voluntară şi să nu fie executate decât după o tonificare musculară prealabilă care să permită aceasta coordonare.

GIMNASTICA RESPIRATORIE IN AFECTIUNI ALE COLOANEI SAU DEFORMARI ALE TORACELUI, de Alina Enache fiziokinetoterapeut

Pentru a afla mai multe detalii legate de afectiunea dumneavoastra si tratamentul care vi se potriveste, nu ezitati sa ne contactati.

Rezultatele pe care le doresti.
Grija pe care o meriti.

Clinica de recuperare medicala MedCare Piatra Neamt

telefon

Clinica de recuperare medicala MedCare

0771.58.59.79

adresa

Clinica de recuperare medicala MedCare

Piatra Neamt
bdul G-ral N. Dascalescu, nr. 15, bl. T1, sc. D
- fostul showroom Renault -

email

Clinica de recuperare medicala MedCare

office@medcaremedical.ro

Rezultatele pe care le doresti.
Grija pe care o meriti.

Clinica de recuperare medicala MedCare Piatra Neamt